Bezoek de Sint-Pietersbasiliek in Rome (2024)

De Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad is zonder twijfel één van de mooiste en populairste bezienswaardigheden in Rome.De kerk, die ook wel de Basilica di San Pietro in Vaticano genoemd wordt, staat bekend als de mooiste en grootste basiliek van de wereld. Het bezoeken van de Sint-Pietersbasiliek in Rome is dan ook een echte must-do tijdens je stedentrip in Rome.

Bij het betreden van de basiliek valt direct de pracht en praal op in het interieur van de basiliek. De muren, het plafond en de vloeren zijn rijkelijk versierd met schitterende kunstwerken en schilderingen. Overal waar je kijkt, zijn honderden beelden, schilderijen en mozaïeken te bewonderen.

Historie van de Basilica di San Pietro

De Basilica di San Pietro in Vaticano is gebouwd tussen 1506 en 1626 in opdracht van paus Julius II. Tijdens de 120 jaar durende bouw is het gebouw meerdere keren afgebroken en is het ontwerp aangepast omdat meerdere architecten zich hebben bemoeid met het ontwerp van de kerk. In eerste instantie was het Bramantes die het ontwerp voor de basiliek tekende, maar na zijn dood werd onder leiding van kunstenaar Rafaël het ontwerp aangepast met een langer schip waardoor er een Latijns kruis ontstond als grondvorm. Hierna werd het ontwerp nog verder aangepast door onder andere Antonio del Sangallo, Michelangelo en Carlo Maderno.

Het schip van de Sint Pietersbasiliek werd in 1615 uitgebreid door de architect Carlo Maderno omdat de kerk groter moest worden dan oorspronkelijk gepland was. Na de lange periode van bouw en wijzigingen werd de basiliek uiteindelijk op 18 november 1626 officieel ingewijd en is de kerk tot op de dag van vandaag een grote trekpleister in Rome en de plek waar de paus werkt.

Veel van de decoraties die te bewonderen zijn in de kerk, zoals het imposante baldakijn onder de koepel, zijn gemaakt door de Italiaanse kunstenaar Gian Lorenzo Bernini. Bernini heeft ook elders in Rome talrijke kunstwerken gecreëerd, waardoor zijn invloed op de stad onmiskenbaar is.

Bezoek de Sint-Pietersbasiliek in Rome (1)

Indrukwekkende cijfers van de Sint-Pietersbasiliek

De basiliek in het centrum van Rome is gebouwd in de vorm van een Latijns kruis en is enorme qua omvang. De kerk heeft een lengte van 220 meter en is 150 breed op het breedste punt. De kerk heeft een capaciteit voor 60.000 mensen als er geen zitplaatsen zijn en is daarmee de grootste kerk van Italië. Tijdens diensten is er plaats voor 9000 mensen binnen op de stoelen, terwijl buiten nog eens maximaal 140.000 mensen kunnen zitten en staan.

Het middenschip van de kerk is 46 meter hoog en de hoogte van de koepel in de kerk zelf is maar liefst 119 meter. Aan de buitenzijde is de koepel zelfs nog hoger, 136,5 meter om precies te zijn. De koepel heeft een diameter van 42,6 meter en de lantaarn die bovenop de koepel staat is maar liefst 17 meter hoog. Leuk weetje is dat de diameter van de koepel van de Basilica di San Pietro iets kleiner is dan de koepel van het Pantheon in Rome. De koepel heeft aan de buitenzijde een diameter die een stuk groter is dan binnenin, 58,9 meter om precies te zijn.

Naast de grote koepel heeft de Sint-Pietersbasiliek nog 10 kleinere koepels. De voorgevel van de Basilica di San Pietro is ontworpen door Carlo Maderno en is net zoals de rest van de kerk gigantisch. De rijkelijk versierde gevel is 115 meter breed en 47 meter hoog en het dak van de kerk wordt gedragen door 778 losse zuilen.

Bezoek de Sint-Pietersbasiliek in Rome (2)

Bezienswaardigheden in de Sint-Pietersbasiliek

De Sint-Pietersbasiliek is van zichzelf natuurlijk al een bezienswaardigheid op zich, maar in de kerk zelf zijn ook een aantal trekpleisters te vinden die je gezien moet hebben.

Pieta van Michelangelo

In de Sint Pieter kerk zijn maar liefst 395 beelden te vinden waarvan de La Pieta van Michelangelo één van de bekendste is. Dit kunstwerk uit 1499 is het enige beeld dat door Michelangelo is gesigneerd en is één van de beroemdste werken van de Italiaanse kunstenaar. Het is een beeld van Maria die het lichaam van Jezus vasthoudt. Het beeld is te vinden in de eerste zijkapel aan de rechterkant. Sinds 1972 staat het beeld ter bescherming achter glas omdat een man het beeld aanviel met een bijl.

De Cathedra Petri

De Cathedra Petri in de Sint-Pietersbasiliek is voor Katholieken een belangrijk heilig punt. De Cathedra Petri is een reliek dat te vinden is achter in de basiliek en is de Troon of Heilige Stoel van Petrus van 1656-1665. Het reliek dat gemaakt is door Bernini is prachtig versierd met bladgoud en bestaat uit een houten bisschopszetel die de apostel Petrus volgens de overlevering gebruikte als bisschop van Rome.

De Baldacchino van Bernini

Een andere bezienswaardigheid in de Sint-Pieterskerk is de Baldacchino van Bernini, ook wel de Baldakijn van Bernini genoemd. Deze lange, bronzen overkapping is ontworpen door de beroemde architect en beeldhouwer Bernini en staat boven het graf van Petrus en het altaar. De baldakijn is gemaakt in 1633, is 20 meter lang en is gemaakt van brons afkomstig uit het Pantheon van Rome.

De Porta Sancta (Heilige Deuren van Barmhartigheid)

De Porta Sancta, ook wel bekend als de heilige deuren van Sint Pieter of heilige deuren van Barmhartigheid, is een deur die alleen geopend is tijdens een heilig jaar. Iedere 25 jaar vind er een heilig jaar plaats en wordt de deur feestelijk opengebroken. De paus klopt dan met een koperen hamer op de deur en dan wordt de deur van het slot gehaald en blijft deze het gehele heilige jaar open staan. Aan het einde van het jaar, ook wel Jubeljaar genoemd, gaat de deur dicht en wordt deze aan de binnenkant dichtgemetseld.

De tombes van de Sint-Pietersbasiliek

Onder de basiliek liggen verschillende tombes waar pausen, koningen, koninginnen en kardinalen begraven liggen. In totaal zijn er meer dan 100 tombes te vinden onder de Sint Pietersbasiliek, 91 hiervan zijn van voormalige pauzen.

De toegang tot de tombes ligt bij het beeld van Sint-Andrew en de tombes zelf liggen recht onder het hoofdaltaar. Naast de tombes is er ook een crypte te vinden die vol staat met relieken en overblijfselen van Sint-Pieter. Deze crypte is pas geopend sinds 1979 nadat Paus John Paul II besloot om de crypte publiekelijk tentoon te stellen.

Klik hier om je Sint-Pietersbasiliek tickets te reserveren

Bezoek de Sint-Pietersbasiliek in Rome (3)

De koepel van de Sint-Pietersbasiliek beklimmen

Wil je een prachtig uitzicht krijgen over de skyline van Rome en het Vaticaan? Dan kun je de 137 meter hoge koepel van de Sint-Pietersbasiliek gaan beklimmen via de 550 treden tellende trap. Via een zij-ingang aan de rechterzijde van de basiliek vind je de ingang van de koepel en de kassa waar je tickets kunt kopen om de koepel te kunnen beklimmen.

Tickets voor de Sint-Pietersbasiliek inclusief een 45 minuten durende rondleiding door de kerk en een bezoek aan de koepel zijn te koop vanaf 40 euro per persoon. De tickets kun je online reserveren via de website van GetYourGuide of via deze link.

Als je al skip-the-line tickets gekocht hebt voor de Sint-Pietersbasiliek dan kun je een in de basiliek bij de kassa losse tickets kopen voor de toegang tot de trappen naar de koepel. Je kunt ervoor kiezen om met de trap te gaan, of de lift te nemen naar boven. Als je kiest voor de lift sla je het eerste deel van de wandeling naar boven over. Het laatste deel naar de koepel is alleen mogelijk te voet via een trap met 320 treden. Als je niet kiest voor de lift dan moet je in totaal 551 treden omhoog lopen voordat je kunt gaan genieten van een uniek panoramisch uitzicht over Rome.

Een bezoek aan de koepel is alleen geschikt voor mensen met een goede conditie vanwege de hoeveelheid treden die je moet lopen. Als je last hebt van claustrofobie raden wij je af om de klim naar de koepel te maken. Met name het laatste stuk van de trap is erg krap doordat de trap in de koepel zelf ligt en de wanden schuin over de trap lopen. Het allerlaatste stuk van de trap is een smalle wenteltrap. Dit kan problemen geven als je claustrofobisch bent.

Na de eerste trap, of als je de ligt uitkomt, komt je op het tussenstuk waar je de binnenkant van de Sint-Pietersbasiliek vanaf grote hoogte kunt gaan bekijken. Vanaf hier kun je de trap nemen richting het dak van de kerk en kun je genieten van een panoramisch uitzicht over Vaticaanstad en Rome. Of je kunt er een kopje koffie drinken, een kaartje op de post doen bij het postkantoor van Vaticaanstad of een souvenir kopen in het souvenirwinkeltje.

Klik hier om je Sint-Pietersbasiliek tickets inclusief koepel te reserveren

Bezoek de Sint-Pietersbasiliek in Rome (4)

Sint-Pietersbasiliek bezoeken in Rome

Wil je de Sint-Pietersbasiliek bezoeken en het schitterende interieur van de kerk gaan bewonderen? De toegang tot de basiliek in Vaticaanstad is gratis. Doordat de kerk gratis te bezoeken is, zijn de wachtrijen bij de ingang vaak erg lang. De lange rijen staan er vrijwel iedere dag, maar vooral in het hoogseizoen kunnen de rijen erg lang zijn en is de wachttijd al gauw meer dan 1 uur. Als je weet dat de temperaturen in Rome in de maanden juli en augustus richting de 40 graden kunnen gaan dan is het geen pretje om zo lang te moeten wachten in de brandende zon totdat je naar binnen mag.

Gelukkig is er een manier om de wachtrijen bij de ingang van de Sint-Pietersbasiliek over te slaan. Met de speciale skip-the-line tickets hoef je niet in de lange tijd te wachten maar kun je de rij overslaan en via een zij-ingang naar binnen. De fast track tickets voor de Sint-Pietersbasiliek kun je online reserveren via de website van GetYourGuide of via de website van Tiqets.

Het skip-the-line ticket geeft toegang tot basiliek. Toegang tot de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel en de koepel van de Sint-Pietersbasiliek zijn niet inbegrepen bij het ticket tenzij anders aangegeven is. Wil je ook de koepel bezoeken en/of de Vaticaanse Musea? Je kunt een voordelig combi ticket kopen dat toegang geeft tot de Vaticaanse Musea en de Sint-Pietersbasiliek, deze kun je via GetYourGuide reserveren of via de website van Tiqets.

Prijzen skip-the-line tickets Sint-Pietersbasiliek

Wil je de wachtrijen voor de ingang van de Sint Pietersbasiliek in Rome overslaan? De Sint-Pietersbasiliek tickets inclusief rondleiding met gids kosten 29 euro per persoon.

De skip-the-line tickets voor het bezoeken van de Sint-Pietersbasiliek in Rome kun je online reserveren via de website van GetYourGuide of via de website van Tiqets. Je tickets voor de Sint-Pietersbasiliek betaal je eenvoudig en snel via iDeal, creditcard of PayPal en na je boeking ontvang je de tickets binnen 24 uur in je mailbox. Bij het reserveren van je tickets dien je een tijdstip en datum te selecteren waarop je de kerk wilt gaan bezoeken.

Klik hier om je Sint-Pietersbasiliek tickets te reserveren

Rondleidingen en combi tickets Sint-Pietersbasiliek

Wil je een rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek of de kerk in je eigen tempo gaan ontdekken met behulp van de officiële audiogidsen van de Basiliek? Hieronder hebben we de beste rondleidingen en combi tickets voor je op een rijtje gezet.

Audiogids Sint-Pietersbasiliek
Een audiogids voor de Sint-Pietersbasiliek kost 6 euro en kun je online aankopen via de website van GetYourGuide of via de website van Tiqets.

Sint Pietersbasiliek inclusief rondleiding
Wil je de Sint Pietersbasiliek in Rome gaan bezoeken en de wachtrijen overslaan en een uitgebreide rondleiding krijgen door de kerk? Dan kun je kiezen voor de speciale tickets inclusief rondleiding. Deze tickets zijn te koop via de website van GetYourGuide of via de website van Tiqets. De kosten voor het ticket bedragen 26 euro per persoon.

Rondleiding Sint-Pietersbasiliek inclusief koepel
Wil je met een gids op rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek en ook de koepel gaan beklimmen om daar te genieten van het uitzicht? Tickets voor de rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek inclusief de koepel beklimming zijn beschikbaar vanaf 25 euro per persoon en kunnen gereserveerd worden via de website van Tiqets.

Rondleiding Sint-Pietersbasiliek, koepel beklimming en ondergrondse grotten
Bezoek de Sint-Pietersbasiliek en beklim de koepel om te genieten van een adembenemend panoramisch uitzicht over Rome. Verken daarna de fascinerende historische grotten onder de kerk, verborgen ondergronds, om hun pracht te bewonderen.

De tickets voor de Sint-Pietersbasiliek inclusief bezoek aan de ondergrondse grotten zijn beschikbaar vanaf 45 euro per persoon en kunnen gereserveerd worden via deze website of via de website van Tiqets..

Rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek en Vaticaanse tuinen
Verken de Vaticaanse tuinen per minibus en laat je rondleiden door een lokale gids terwijl je de Sint-Pietersbasiliek en de meesterwerken van Bernini en Michelangelo bewondert. Tickets voor de rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek plus een tour door de Vaticaanse tuinen zijn beschikbaar vanaf 69 euro per persoon en kunnen gereserveerd worden via de website van GetYourGuide.

Rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek inclusief Pauselijke audiëntie
Wil je de paus zien tijdens je bezoek aan Rome? Met dit speciale combi ticket zie je niet alleen de prachtige Sint-Pietersbasiliek maar kun je ook pauselijke audiëntie in Vaticaanstad bijwonen. Tickets voor de rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek inclusief de pauselijke audiëntie zijn beschikbaar vanaf 28 euro per persoon en kun je reserveren via de website van Tiqets of via deze website.

Combi ticket Sint-Pietersbasiliek en Vaticaanse Musea
Als je naast de Sint-Pietersbasiliek ook de schitterende Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel wilt gaan bezoeken kun je kiezen voor een voordelig combi ticket waarmee je tot wel 20% kunt besparen op de entreetickets.

Het combi ticket voor de Sint-Pietersbasiliek en de Vaticaanse Tuinen is verkrijgbaar vanaf 47 euro per persoon en kan online gereserveerd worden via de website van GetYourGuide.

Bezoek de Sint-Pietersbasiliek in Rome (5)

Openingstijden van de Sint Pietersbasiliek

De basiliek is in de zomermaanden van april tot en met september dagelijks geopend van zeven uur ‘s morgens tot 19:00 uur. In de winterperiode tussen oktober en maart is de basiliek dagelijks geopend van 07:00 tot 18:30 uur. Op woensdag openen de deuren van de basiliek in verband met de pauselijke audiëntie rond 13:00 uur. De kerk is gesloten op 1 en 6 januari, tijdens pasen en andere bijzondere gelegenheden.

De koepel van de Sint-Pietersbasiliek heeft afwijkende openingstijden. Van april tot en met september is de koepel geopend van 7:30 tot en met 17:00 uur. Van oktober tot maart kun je de koepel bezoeken van 7:30 uur tot 17:00 uur. De crypte met de praalgraven van de pausen in de basiliek is met uitzondering van de zondag, geopend van 8:00 tot 18:00 uur. Tussen oktober en maart sluit de crypte om 17:30 uur. Op feestdagen is de crypte gesloten.

Waar ligt de Sint-Pietersbasiliek in Rome?

De Sint-Pietersbasiliek ligt in Vaticaanstad in het centrum van Rome. Dankzij de ligging midden in het centrum van Rome isVaticaanstad goed te bereiken met het openbaar vervoer in Rome. Op de metrolijn A in Rome liggen twee metrostations op loopafstand van Vaticaanstad. Als je Vaticaanstad wilt gaan bezoeken met de metro kun je het beste uitstappen bij het metrostation van Ottaviano, vanaf het station is het 10 minuten lopen naar de Sint-Pietersbasiliek. Je kunt er ook voor kiezen om uit te stappen bij hetmetrostation Cipro, dit metrostation in Rome ligt op 15 minuten lopen van de Vaticaanse Musea en het Sint-Pietersplein.

Het is ook mogelijk om de bus te pakken naar Vaticaanstad. Buslijn 49 heeft een halte direct voor de ingang van de Vaticaanse Musea. Ook buslijnen 32, 81 en 982 hebben haltes in de buurt bij het Piazza del Risorgimento in de buurt ligt van Vaticaanstad. De buslijnen 492 en 990 stoppen op Via Leone IV / Via degli Scipioni op loopafstand van Vaticaanstad. Wil je met de tram naar Vaticaanstad reizen? Dan raden wij je aan om uit te stappen bij halte nummer 19 op Piazza del Risorgimento. Vanaf de tramhalte is het ongeveer 5 minuten lopen naar het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad.

Bezoek de Sint-Pietersbasiliek in Rome (6)

Veel gestelde vragen over de Sint Pietersbasiliek bezoeken

Moet ik tickets kopen voor de Sint-Pietersbasiliek?

Nee in principe is het niet nodig om tickets te kopen om de Sint-Pietersbasiliek te kunnen bezoeken. Wel kunnen er lange rijen voor de ingang staan waardoor het aan te raden is om een speciaal skip the line ticket te kopen.

Kun je de koepel van de Sint Pietersbasiliek bezoeken?

Ja het is mogelijk om tegen betaling de koepel van de Sint-Pietersbasiliek te bezoeken. De tickets kun je aanschaffen bij de kassa in de Sint-Pietersbasiliek of je kunt een rondleiding door de kerk inclusief koepel beklimming boeken via deze website.

Zijn er kledingvoorschriften voor een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek?

Er gelden kledingvoorschriften voor de Sint-Pietersbasiliek. Het wordt aangeraden om gepaste kleding te dragen. Dat betekend geen blote schouders, geen rokken of broeken boven de knie en geen petten. Je kunt eventueel je schouders bedekken met een doek of sjaal.

Kan ik een rondleiding met gids in de Sint Pietersbasiliek boeken?

Het is mogelijk om een rondleiding door de Sint Pietersbasiliek te boeken. Kijk op deze pagina voor het aanbod van rondleidingen door de kerk in Vaticaanstad.

Hoe kom ik bij de Sint-Pietersbasiliek in Rome?

De snelste manier is met de metro. Via metrolijn A kun je uitstappen bij halte Ottaviano. Vanaf de metrohalte loop je in ongeveer 10 minuten naar het Sint-Pietersplein waar de basiliek staat.

Bezoek de Sint-Pietersbasiliek in Rome (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Barbera Armstrong

Last Updated:

Views: 6060

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Barbera Armstrong

Birthday: 1992-09-12

Address: Suite 993 99852 Daugherty Causeway, Ritchiehaven, VT 49630

Phone: +5026838435397

Job: National Engineer

Hobby: Listening to music, Board games, Photography, Ice skating, LARPing, Kite flying, Rugby

Introduction: My name is Barbera Armstrong, I am a lovely, delightful, cooperative, funny, enchanting, vivacious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.