De Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad bezoeken (2024)

Eén van de mooiste en populairste bezienswaardigheden in Rome is zonder twijfel de Sint-Pietersbasiliek, ook wel bekend als de Basilica Papale di San Pietro in Vaticano. Deze basiliek ligt in het centrum van Vaticaanstad en staat bekend als de mooiste en grootste basiliek van de wereld en is een echte must-see tijdens je stedentrip in Rome.

Zodra je binnenstapt in de kerk zul je verstelt staan van de pracht en praal in de kerk. Overal waar je kijkt zie je prachtig versierde muren, plafond en vloeren. Daarnaast is de kerk versierd met duizenden beelden, schilderingen en kunstwerken met mozaïeksteentjes. Al met al zorgt de indrukwekkende pracht en praal ervoor dat je het bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek in Rome niet snel zult vergeten.

De kerk is gebouwd in de vorm van Latijnst kruis en is maar liefst 220 meter lang en 150 meter breed. Door deze enorme afmetingen is de kerk van binnen enorm, in totaal kunnen er maar liefst 60.000 mensen in de basiliek staan als er geen stoelen staan. Tijdens een dienst is er binnen op de stoelen ruimte voor 9000 mensen, buiten kunnen er daarnaast nog eens maximaal 140.000 mensen staan.

Indrukwekkende cijfers van de Sint-Pietersbasiliek

De Sint-Pietersbasiliek is enorm qua omvang. De kerk is bijna 190 meter lang, met het portiek meegerekend zelfs 218 meter. Op het breedste punt is de kerk maar liefst 155 meter breed. De hoogte van het middenschip is 46 meter en de hoogte tot de koepel is in de kerk maar liefst 119 meter. Aan de buitenzijde is de koepel zelfs nog hoger, 136,5 meter om precies te zijn.

De diameter van deze enorme koepel is 42,6 meter en de lantaarn die bovenop de koepel staat is 17 meter hoog. De diameter van de koepel is net iets kleiner dan de koepel van het Pantheon in Rome. De ontwerper van de Sint-Pietersbasiliek, Michelangelo, zou dit bewust hebben gedaan uit respect voor de bouwmeester van het Romeinse monument. De diameter aan de buitenzijde is een stukje groter dan die van de binnenkant, 58,9 meter om precies te zijn.

Leuk feitje, net zoals bij de Madonnina in Milaan geldt er in Rome een regel dat geen enkel gebouw hoger mag zijn dan de koepel van de Sint-Pietersbasiliek. De enorme koepel van de kerk wordt gedragen door vier pijlers die een omtrek hebben van maar liefst 71 meter. De koepel zelf weegt maar liefst 14.000 ton. Naast de grote koepel telt de Sint-Pietersbasiliek nog 10 andere koepels. De voorgevel van de kerk, die ontworpen is door Carlo Maderno, is 115 meter breed en 47 meter hoog en het dak van de kerk wordt gedragen door 778 losse zuilen.

Klik hier om je Sint-Pietersbasiliek tickets te reserveren

De tombes van de Sint-Pietersbasiliek

Onder de basiliek liggen diverse tombes waar pausen, koningen, koninginnen en kardinalen begraven liggen. In totaal zijn er meer dan 100 tombes te vinden onder de Sint Pietersbasiliek, 91 hiervan zijn van voormalige pauzen.

De toegang tot de tombes ligt bij het beeld van Sint-Andrew en de tombes zelf liggen recht onder het hoofdaltaar. Naast de tombes is er ook een crypte te vinden die vol staat met relieken en overblijfselen van Sint-Pieter. Deze crypte is pas geopend sinds 1979 nadat Paus John Paul II besloot om de crypte publiekelijk tentoon te stellen.

De Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad bezoeken (1)

De koepel van de Sint-Pietersbasiliek beklimmen

Wil je een schitterend uitzicht krijgen over Vaticaanstad en Rome? Dan kun je ervoor kiezen om de 137 meter hoge koepel van de Sint-Pietersbasiliek beklimmen. Via een zij-ingang aan de rechterzijde van de basiliek vind je de ingang van de koepel.

Om de koepel te kunnen bezoeken dien je een los ticket te kopen bij de kassa bij de ingang die toegang geeft tot de trappen die naar de koepel gaan. Als je je ticket hebt gekocht kun je ervoor kiezen om met de trap of de lift naar boven te gaan. De lift overbrugt alleen het eerste deel van de wandeling naar boven, het laatste stuk is alleen mogelijk te voet. Kies je voor de trap, dan moet je in totaal 551 treden omhoog lopen voordat je kunt genieten van het uitzicht. Kies je voor de lift, dan moet je alleen het laatste deel van de trap overbruggen die 320 treden telt.

Het bezoeken van de koepel is alleen aan te raden voor mensen met een goede conditie. Heb je last van claustrofobie? Dan is het ook niet aan te raden om de klim te maken omdat met name het laatste stuk van de trap erg krap is. Dit komt doordat deze trap in de koepel ligt en de wanden hier schuin lopen. Het allerlaatste stuk van de trap is een smalle wenteltrap.

Als je het eerste stuk met de lift overbrugt, komt je uit op het tussenstuk waar je de Sint-Pietersbasiliek van grote hoogte van binnen kunt bekijken. Vanaf dit punt is het nog 165 treden omhoog voordat je op het dak van de kerk bent aangekomen. Eenmaal aangekomen op het dak van de kerk kun je genieten van een panoramisch uitzicht over Vaticaanstad en Rome. Hier kun je ook een kopje koffie drinken, een kaartje op de post doen bij het postkantoor van Vaticaanstad of een souvenir kopen in het souvenirwinkeltje.

De tickets voor het beklimmen van de koepel kosten 5 euro per stuk. Wil je het eerste stuk met de lift? Dan betaal je 2 euro extra. Hou er rekening mee dat je alleen contact kunt betalen, pinnen is niet mogelijk. De koepel is dagelijks geopend, in de zomerperiode van 08:00 tot 18:00 uur en in de winterperiode van 08:00 tot 17:00 uur.

De Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad bezoeken (2)

De Sint-Pietersbasiliek bezoeken: Skip the line tickets

Wil je de schitterende Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad bezoeken maar wil je niet uren lang in de enorme rij voor de ingang van de basiliek wachten totdat je naar binnen mag? Boek dan het speciale fast track toegang ticket waarbij je via een speciale ingang aan de zijkant de basiliek mag betreden en zo de lange rijen kunt overslaan.

De toegang tot de basiliek in Vaticaanstad is gratis, vandaar dat er altijd enorm lange rijen bij de ingang staan. Deze lange rijen staan er vrijwel iedere dag, maar in het hoogseizoen zijn ze nog een stuk langer en kan het zomaar zijn dat je twee tot drie uur staat te wachten voordat je bij de kerk naar binnen mag. Als je nagaat dat de temperaturen in Rome in de hoogseizoen maanden van juli en augustus kunnen oplopen richting de 40 graden dan is het geen pretje om zo lang te moeten wachten in de brandende zon.

Met een skip-the-line ticket voor de Sint-Pietersbasiliek hoef je niet te wachten in deze enorme rij en loop je zo via een andere ingang de kerk binnen. Wel kan je enkele minuten moeten wachten bij de veiligheidscontrole van de kerk. Het skip-the-line ticket geeft toegang tot basiliek, toegang tot het Vaticaanse Museum en de Sixtijnse Kapel en de koepel van de Sint-Pietersbasiliek is niet inbegrepen bij het ticket en zijn afzonderlijk te verkrijgen. Als je de audiotour wilt nemen dan kun je zelf een koptelefoon meenemen of er ter plekke er eentje huren voor 1 euro.

Ticketprijzen skip-the-line Sint-Pietersbasiliek

De tickets voor de skip-the-line toegang tot de Sint-Pietersbasiliek kosten 19,50 euro voor volwassenen (17+) en 14,50 euro voor kinderen tussen de 7 en 17 jaar oud. Je besteld je skip-the-line tickets voor de Sint-Pietersbasiliek in Rome eenvoudig online via de website van Tiqets of de website van GetYourGuide. Betalen kan snel en veilig via iDeal, creditcard en PayPal en na je boeking ontvang je de tickets binnen 24 uur in je mailbox. Bij het reserveren van je tickets kun je kiezen voor een aantal tijdstippen waarop je de Sint-Pietersbasiliek kunt gaan bezoeken.

Klik hier om je Sint-Pietersbasiliek tickets te reserveren

Sint Pietersbasiliek inclusief rondleiding
Wil je de Sint Pietersbasiliek in Vaticaanstad bezoeken inclusief skip-the-line tickets en een rondleiding onder begeleiding van een ervaren Engelstalige gids? Boek dan de speciale tickets inclusief rondleiding via de website van GetYourGuide of via de website van Tiqets. De kosten voor het ticket bedragen 34 euro voor volwassenen, kinderen tussen de 7 en 17 jaar betalen 25 euro voor een ticket en kinderen onder de 7 mogen gratis naar binnen.

Combi ticket hoogtepunten Vaticaanstad zonder wachtrij
Wil je naast de Sint-Pietersbasiliek ook de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel bezoeken? Dan heeft GetYourGuide een speciaal combi ticket waarmee je tot 20% kunt besparen op de entreetickets. Het combi ticket kost 66 euro voor volwassenen (19+) en 61 euro voor kinderen tussen de 6 en 18 jaar. Je besteld het voordelige combi tickets voor skip-the-line entree tot alle hoogtepunten van Vaticaanstad eenvoudig online via de website van GetYourGuide.

De Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad bezoeken (3)

Hoe kom je bij de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad?

De Sint-Pietersbasiliek is dagelijks geopend van 07:00 uur in de morgen tot 19:00 uur in de avond in de zomermaanden van april tot en met september. Tussen oktober en maart is de basiliek geopend van 07:00 uur tot 18:00 uur. Op woensdag gaan de deuren van de basiliek open voor het publiek rond 13:00 uur. De kerk is gesloten op 1 en 6 januari, tijdens Pasen en bij andere speciale gelegenheden.

De openingstijden van de koepel van de Sint-Pietersbasiliek zijn seizoensgebonden. Van april tot en met september is de koepel toegankelijk van 7:30 tot 17:00 uur, terwijl van oktober tot maart bezoekers welkom zijn van 7:30 uur tot 17:00 uur. De crypte, met de praalgraven van de pausen, is elke dag behalve op zondag geopend van 8:00 tot 18:00 uur. Tussen oktober en maart sluit de crypte om 17:30 uur. Op feestdagen blijft de crypte gesloten.

Vaticaanstad is eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer. De metrolijn A stopt bij twee metrostations die op loopafstand van Vaticaanstad liggen, het beste kun je uitstappen bij het metrostation van Ottaviano, vanaf hier is het ongeveer 10 minuten lopen naar Vaticaanstad. Ook kun je uitstappen bij het metrostation van Cipro, deze ligt op ongeveer 15 minuten lopen van de Vaticaanse Musea en het Sint-Pietersplein.

Je kunt ook met de bus naar de Sint-Pietersbasiliek. Buslijn 49 stopt direct voor de ingang van de Vaticaanse Musea, vanaf hier is het nog een klein stukje lopen naar het Sint-Pietersplein. Ook de buslijnen 32, 81 en 982 stoppen in de buurt bij het Piazza del Risorgimento. Buslijnen 492 en 990 stoppen op Via Leone IV / Via degli Scipioni wat op loopafstand van Vaticaanstad ligt. Reis je met de tram naar Vaticaanstad? Dan kun je het beste uitstappen bij halte 19 op Piazza del Risorgimento. Vanaf hier is het nog een kleine 5 minuten lopen naar het Sint-Pietersplein.

De Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad bezoeken (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Emmett Berge

Last Updated:

Views: 6062

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Emmett Berge

Birthday: 1993-06-17

Address: 787 Elvis Divide, Port Brice, OH 24507-6802

Phone: +9779049645255

Job: Senior Healthcare Specialist

Hobby: Cycling, Model building, Kitesurfing, Origami, Lapidary, Dance, Basketball

Introduction: My name is Sen. Emmett Berge, I am a funny, vast, charming, courageous, enthusiastic, jolly, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.